Dak isoleren van binnen uit

Na isoleren van houten daken.

Dakisolatie is eigenlijk niet meer weg te denken uit een woning. Warmte stijgt immers op, en daarmee is een goede isolatieschil aan de bovenkant van je woning de meest efficiënte manier om de warmte in je huis je houden. Bovendien neemt het comfort in de ruimtes direct onder het dak enorm toe!
Het na-isoleren van een bestaand dak is echter niet zonder risico’s. Als dit op de verkeerde manier gebeurt kan dit nare gevolgen hebben voor je dakconstructie met grote schade als gevolg.
Bij het na-isoleren van een bestaande dakconstructie heb je een aantal mogelijkheden.

 

Isoleren van binnenuit

Dit is eigenlijk de meest eenvoudige manier van isoleren. Het is redelijk eenvoudig te doen, goedkoop en je bent niet afhankelijk van weersomstandigheden.
Er kleeft echter een belangrijk nadeel aan deze manier van isoleren. Zoals je in de onderstaande afbeeldingen kunt zien ga je de bestaande dakconstructie verplaatsen naar de koude kant van de isolatie. Het bestaande dakbeschot koelt dus af, hetgeen een risico op condensatie veroorzaakt.

“Condensatie in de dakconstructie kan tot schimmel en rotten van het dakbeschot leiden. Niet best dus…”

Bij het isoleren van daken van binnenuit is het dus erg belangrijk om een dampdichte laag in je pakket op te nemen.
Het bestaande houten dakbeschot is voldoende damp open om eventueel achtergebleven kleine hoeveelheden condens af te voeren.
Wil je extra isoleren en is je dak reeds voorzien van een geïsoleerde dakplaat? Vraag dan altijd eerst advies aan een deskundige! Een dubbele dampdicht laag in je pakket kan tot vochtproblemen leiden!

Om interne condensatie zoveel mogelijk te voorkomen is het noodzakelijk om een dampdichte laag* aan te brengen aan de warme kant van de constructie zodat het vocht uit de woning niet de constructie in kan. Het is ook mogelijk om een isolatiemateriaal te gebruiken dat geen damp doorlaat. (n.b. wol producten zoals glas- en steenwol zijn nooit dampdicht)

*LET OP; Niet alle folies die bij de bouwmarkt te koop zijn, zijn dampdicht! Er zijn ook dampopen folies te koop! Let hier dus goed op wanneer je folie aanschaft!

Checklist:

 Controleer eerst zorgvuldig of je bestaande houten dakbeschot in goede staat is.
 Plaats isolatiedekens altijd zorgvuldig en sluitend, zonder kieren en zonder te proppen! Samengedrukte isolatiedekens hebben een verminderde isolerende werking.
 Gebruik speciaal geschikte folie voor isolatie.
 Plak naden, nietjes en aansluitingen van dampdichte folie altijd af om vochtlekken te voorkomen.
 Plaats je de isolatie tussen de gordingen waarbij de gording later nog deels in het zicht komt? Schilder deze dan eerst met een niet-vochtregulerende verf om te voorkomen dat condens via de gording alsnog in de constructie komt.
 Bij het gebruik van harde Isolatie platen zoals PUR, PIR of EPS altijd naden en kieren afdichten met PUR schuim.
 Indien bovengenoemde methode wordt toegepast bij platte daken dient de dampdichte laag extra zorgvuldig te worden aangebracht. De meeste dakbedekkingen zijn namelijk volledig dampdicht hetgeen inhoudt dat het eventuele aanwezige vocht aan 2 kanten wordt opgesloten!
 Bij voorkeur worden de werkzaamheden uitgevoerd bij een lage luchtvochtigheid. Dan wordt namelijk zoveel mogelijk voorkomen dat er vocht wordt opgesloten.